Arbejdspladsen betaler halvdelen

Mette Møller er midtvejs i friluftsvejlederuddannelsen. Hun arbejder til daglig i en udflytterbørnehave med fokus på natur og sundhed. Mette oplever fuld opbakning til uddannelsen fra både chef og kollegaer. Betalingen for uddannelsen deler hun med børnehaven.

”Min chefs holdning er, at det, vi brænder for som pædagoger, også er det, vi lykkes med for børnene. Alle vi ansatte i Sejlhuset har interesse for naturen, så da jeg gerne ville finde mere viden og lære flere færdigheder inden for natur og friluftsliv, var der fuld opbakning.”

Det fortæller Mette Møller, som er pædagog i institutionen Sejlhuset, der ligger i Ørestad. Her kommer børnene dagligt ud til lokationer uden for storbyen tæt på skov og strand.

Mette indgik en speciel aftale med sin chef, da hun skulle starte på uddannelsen.

”Vi aftalte, at de tre moduler, der er mest relevante for børnehaven, står børnehaven for. De resterende tre, som umiddelbart mest er for min egen udviklings skyld, betaler jeg selv.”

Kollegerne får også ny viden fra min uddannelse
Mette Møller er nu halvvejs, og har netop afsluttet modulet ’Friluftstradition og pædagogiske projekter’. Både det modul og de to foregående har sat teori på og forståelse for det, de i forvejen gør i børnehaven. Og det har givet Mette nye færdigheder i forhold til at finde på aktiviteter med børnene. Så mange, at kollegerne nu spørger hende til råds.

”Vores store legeplads bygger vi hele tiden på. Her har mine kolleger fået en anden tilgang til mig. De spørger mig meget til råds og får på den måde også glæde af det, jeg har lært. I det hele taget har jeg fra starten oplevet meget stor opbakning fra mine kolleger til, at jeg tager Friluftsvejlederuddannelsen. Hver gang, jeg har været afsted, har de spurgt løs om det, vi har gennemgået. Det har været meget motiverende at opleve.”

Skal bare nedskalere
Selv om de næste tre moduler (friluftsaktiviteter, specialet og den afsluttende opgave) er for egen regning, er Mette sikker på, at hun får viden med sig, hun han bruge i børnehaven.

”Jeg har allerede nu oplevet, at det, jeg måske ikke troede, var så relevant for mit daglige arbejde, har vist sig at være det alligevel. Man skal bare nedskalere det, så det passer til små børn. En friluftsoplevelse behøver jo fx ikke for dem inkludere en overnatning. Tid er helt anderledes for dem, så en dag i skoven med forskellige aktiviteter kan for dem være en stor oplevelse.”

Mette er i gang med at undersøge, om der er muligheder for en bruttolønsordning, der gør de sidste moduler lidt billigere for hende.

Mette Møller

  • Født 1983
  • Pædagog i Sejlhuset, Ørestad
  • Midtvejs i uddannelsen til friluftsvejleder